HÖR ANDERBERG HÄR

“Man ska akta sig för stora ord”

Behövs stora ord? Nej, tycker Bengt Anderberg i denna radiointervju från 1993. « Den finaste poesi är den som kan ge de vanligaste och mest banala ord en magisk förtrollning », säger Anderberg som även har funderingar över vad som hänt orden demokrati, solidaritet och kamrat. Radioreportern Per Runesson berättar också vilka av Anderbergs uttalandeni radioprogrammen som fått mest reaktioner.

“Jag läser gärna min gamla skolflora, beskrivningarna är som fin poesi”

Någon fan av blomsterpoesi var inte Bengt Anderberg, men  de små växtbeskrivningarna i Krok-Almquists flora tyckte han var fin poesi. Om ärenpris, törnrosor och blommande grönkål handlar denna radiointervju med Per Runesson från 1991.

“Släktingar är levande länkar till vår historia”

Bengt Anderbergs farfar berättade för honom om den stora hungersnöden 1869. Då kom människor till gården på Hisingen och tiggde. Och det var inte potatis de frågade efter, de bad om potatisskal, berättar författaren i denna radiointervju med Per Runesson från 1990. 

”Schack är jag inte bra på, men spelar ändå.”

”Jag är en klåpare på det mesta, utom att skriva. Men det hindrar mig inte att ägna mig åt en massa saker som jag inte har fallenhet för. Schack älskar jag och spelar varje dag”, säger Bengt Anderberg i denna underhållande SR-intervju med Per Runesson från 1993. Han förklarar också varför han har problem med spelet och berättar om ett radioparti som upprörde både Werner Aspenström och honom.

“Vi var alla lite rädda för spöksuggan i Lundby”

Bengt Anderbergs pappa var bra på att berätta om gamla tider så Bengt och hans syskon till och med införlivade den tiden i sina lekar. Om det och den härliga sommaren 1845 berättar han i denna radiointervju gjord av Per Runesson 1995.

“En bra essä ska få mig att skälva av skratt inombords!”

Vad är en bra essä? Jo, en text som inte är för lång och inte för kort och som berättar något i grunden allvarligt så man samtidigt skälver av skratt inombords, säger Bengt Anderberg i denna tio minuter långa SR-intervju. Samtalet vindlar från Montaigne till Ekelöf och Anderbergs egen essä om Marialegenden i boken ”Fritt efter Naturen”. Intervjun gjordes av Per Runesson 1989.

“Ända sedan jag var liten har jag talat med allvar om fotboll”

Bengt Anderberg började spela fotboll med kaffepåsar fyllda med tidningspapper. Nio år gammal fick han sin första riktiga boll och lärde sig tekniken hemma på farfars gård i Lundby. Under sin fotbollskarriär gjorde han bara ett enda mål, men som han berättar för Per Runesson i denna P1-intervju: “Åh vad det var roligt!

Direkt efter kommer ytterligare ett program, denna gång om om serier, där Anderberg berättar om en favoritseriefigur som alltid får honom på gott humör.

“Jag är en sorts glad pessimist”

1985 spelades denna radiointervju in på Bornholm där Bengt Anderberg förklarar för radfiojournalisten Per Runesson varför han inte vill fira sin 75-årsdag, varför han arbetar hela tiden och vad han har gemensamt med Evert Taube

“Jordelivet är en enda obegriplig röra”

I denna radiointervju från 1990, inspelad i Bengt Anderbergs hem på Bornholm,  ställer journalisten Per Runesson frågan om Bengt Anderberg egentligen har någon livsåskådning och får ovanstående svar.

“Jag känner igen mig själv i August Strindberg, men ibland hade han för bråttom”

I denna underhållande P1-intervju från 1994 berättar Bengt Anderberg varför han tycker så mycket om att läsa adelskalendern och dödsrunor. Han berättar för radiojournalisten Per Runesson varför han inte har sinne för teaterbesök, men älskar att läsa, skriva och översätta dramatik. Och vi får veta varför han känner igen sig i August Strindberg, men inte vill återvända till Selma Lagerlöf.

“Det har aldrig intresserat mig att bli frälst, inte ens när jag var liten och gick i kyrkan”

”Jag hör ofta kristna som säger att Jesus var människa och levde på våra villkor, men det är ju lögn. Han var guds son. Han visste mycket väl att han inte skulle dö”, säger Bengt Anderberg i denna P1-intervju från 1986 där han och radiojournalisten Per Runesson talar om hans syn på religion. Författaren som motstått alla försök till frälsning tycker här  att ska man ha gudar så ska det vara små gudar som rör sig runt ens eget hus och ser till att det regnar över trädgårdslandet. 

“Jag kan inte komma på ett enda krig som någonsin vunnits”

I denna P1-intervju från 1992 med radiojournalisten Per Runesson berättar Bengt Anderberg varför han tror att krig kommer att försvinna, om det än kan ta tusentals år.

“Det är roligt att laga mat, men jag är egentligen inte så mycket för att äta”

Bengt Anderberg hade fyra-fem meter kokböcker i hemmet på Bornholm. Han tyckte det var roligt att läsa om mat och att laga den, men hade inte så mycket till övers för att äta.

Om detta pratar han med radiojournalisten Per Runesson i denna P1-intervju från 1986.

“Jag hatar att resa, vill helst inte åka längre än till byn åtta km bort”.

När han var ung hade Bengt Anderberg en plan att se världen och gav sig med sin Astrid till Italien. Då upptäckte han att han inte passade för att resa. Att man lär sig mer om man läser i böcker och ser mycket bättre i tv.

Om detta pratar han med radiojournalisten Per Runesson i denna P1-intervju från 1985.

Hör den här:

 

Fynda Bengt Anderberg i P1!

“Radiofynd” är en rolig Serie i P1 som varje vecka sänder fem-minutersnuttar från radions historia. Fredag 15 oktober 2021 sändes ett inslag om Bengt Anderberg, inredningsarkitekten Lena Larsson och katter, ett samtal från 1963 som fick nytt liv. Hör dem här:

https://sverigesradio.se/avsnitt/radiofynd-lena-larsson-och-bengt-anderberg-om-den-slitstarka-katten-1963

 

“Bengt Anderberg var nyfiken på precis allt”

Radiojournalisten Per Runesson gjorde mellan 1985 och 1995 en serie intervjuer med Bengt Anderberg i Sveriges Radio.

Här är den allra första intervjun med författaren där han bland annat ger svar på frågan om varför han hade så många uppslagsverk i hemmet på Bornholm:

 

Hör intervjun från Bokmässan 1999 där romanen Amorina släpps

1999 släpps Bengt Anderbergs sista roman, Amorina. Här intervjuas han på Bokmässan av Bo Strömstedt och läser sedan sin dikt “Idag fyller jag åttio”.